Ajvár
Hozzávalók:
- 2 kg paprika
- 1 db padlizsán
- 1 fej fokhagyma
- 0.5 dl olívaolaj
- 2 teáskanál só
- 1 teáskanál citromlé
- 1 ág rozmaring
- bors
Elkészítése:
A zöldségeket alaposan mosd meg, majd csepegtesd le. Lehetőleg a piros húsú paprika legyen többségben. A padlizsánt vagdosd be, rakd egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és süsd 200 fokon 20 percig. Tedd hozzá a paprikákat, és süsd együtt 40 percig. Amikor már megfeketedik és ráncos lesz a zöldségek héja, vedd ki a sütőből, és pihentesd tíz percig.
Ezt követően húzd le a paprika héját, csumázd ki, a padlizsán belsejét kapard ki, majd rakd egy turmixgépbe. Tedd hozzá a fokhagymát, a rozmaringot, és dolgozd pépesre. Öntsd át a szószt egy lábosba, és kis lángon, gyakran megkeverve főzd 20 percig. Közben öntsd hozzá az olajat, a citromlevet, ízesítsd sóval, borssal, majd kanalazd alaposan elmosott, felforrósított üvegekbe. Jól zárd le a tetejét, és ha kihűl, tedd száraz, hűvös helyre.