Bolognai spagetti
Hozzávalók:
- 4 evőkanál olaj
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 dl víz
- 3 csipet só
- őrölt bors
- 1 púpozott teáskanál bazsalikom
- 1 kk oregánó
- 1/2 kg sertés darálthús
- 20 dkg paradicsompüré
- reszelt sajt
- 2 egész babérlevél
A tésztához:
- 2 l víz
- 1 kiskanál só
- 50 ml étolaj
- 500 g tészta - spagetti (száraz)
Elkészítése:
A vöröshagymát megtisztítjuk, és finomra aprítjuk. A fokhagymákat megtisztítjuk, kivesszük a közepét, összetörjük. Olajat megmelegítjük, a vöröshagymát üvegesre pirítjuk, majd rátesszük az áttört fokhagymát. Hozzákeverjük a darált húst, sót, borsot, és a fűszereket. Készre pároljuk a húst - szükség esetén plusz vízzel, fedő alatt - kb 15-20 perc alatt. Ezután paradicsompürével összekeverjük, Pár perc alatt kissé összepirítjuk a paradicsommal is. Ha szükséges felönthetjük még egy kevés vízzel igény szerint mielőtt levesszük a tűzhelyről, ha kevés a szaftja. Ezzel kész is a szósz!
A tésztát enyhén sós, olajos vízben kb 10-20 perc alatt készre főzzük, majd leszűrjük, átmossuk. A szószt a tésztával összekeverve, sajttal megszórva tálaljuk.