Borsóleves
Hozzávalók:
- 3 ek napraforgó olaj
- 3 közepes db sárgarépa
- 2 db krumpli
- 0.5 kg zöldborsó
- 1.5 kk fűszerpaprika
- 2.5 l víz
- 1 ek cukor
- só ízlés szerint
- ételízesítő ízlés szerint
A galuskához
- 6 evőkanál gríz
- 2 db tojás
- 1 késhegynyi szódabikarbóna
- 1 csipet só
Elkészítés:
Az olajon a karikára vágott répákat és a borsót a cukorral együtt megpirítjuk. Kicsi vízzel kb 15 percig pároljuk együtt. Megszórjuk a pirospaprikával, majd összekeverjük. Pici ideig pirítjuk. Felöntjük a vízzel, sózzuk, ételízesítővel megszórjuk. Puhára főzzük, és közben kóstolgassuk, ha kell utána fűszereznünk.
A tojásokat üsd egy tálkába, majd villával verd habosra. Dobj hozzá sót, kevés szódabikarbónát, és fokozatosan adagold hozzá a búzadarát. Keverd jól össze, sima, tejfölszerű masszát kell kapnod. Lefedve hagyd állni hűvös helyen legalább 30 percig, ennyi idő alatt a gríz jól megszívja magát. Ha a massza pihentetés után túl sűrű lesz, hígítsd kevés levessel.