Diós bejgli
Hozzávalók:
- 60 dkg finomliszt
- 20 dkg margarin
- 10 dkg cukor
- 2 dkg friss élesztő
- 3 dl tej
- 3 tojás sárgája
- 1 tojás a tészta kenéséhez
- 1 citrom reszelt héja és leve
- fahéj
Diótöltelék hozzávalók
- 30 dkg darált dió
- 20 dkg cukor
- 1 vaníliás cukor
- 2 dl tej
- 1 evőkanál méz
- 5 dkg mazsola
- 1 citrom reszelt héja
- 1 kávéskanál fahéj
Elkészítése:
Az élesztőt egy csipetnyi cukorral, negyed pohár tejben felfuttatjuk, a liszthez adjuk, a többi hozzávalóval összegyúrjuk, majd meleg helyen kelni hagyjuk egy órán át. Közben elkészítjük a diós bejgli töltelékét. Diótöltelék bejgliihez A tejet forraljuk fel a cukorral, keverjük bele a darált diót, a mazsolát, a mézet, a fahéjat és a citrom reszelt héját. Keverés közben forraljuk át, majd hagyjuk hűlni. A bejgli töltelékének készítésekor ügyeljünk arra, hogy ne legyen se túl sűrű, se túl hideg, mert a tészta sütés közben szétrepedhet. A megkelt tésztából 4 egyenlő cipót formálunk (mindegyikből egy rúd bejgli lesz). A cipókat kinyújtjuk téglalap alakúra, megkenjük bejgli töltelékkel és feltekerjük. A bejgli rudak végeit jól összedolgozzuk. Ügyeljünk arra, hogy a tészta végéhez ne tegyünk tölteléket, mert sütés közben kifolyhat a tésztából. Miután megtöltöttük a bejgli rudakat, sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük őket. A tepsiben a bejgli rudak közé érdemes sütőpapír csíkokat tenni, hogy ne ragadjanak össze. A bejgli rudak tetejét villával megszurkáljuk és felvert tojással megkenjük. Egy órát hagyjuk kelni, sütés előtt még egyszer megkenjük a tetejét felvert tojással, 180 fokon 30-35 percig sütjük, aranybarnára.