Frankfurti
Hozzávalók:
- 1 kis fej kelkáposzta
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 3 db burgonya
- 3 db sárgarépa
- 1/2 fehérrépa
- 1/4 zeller
- 1/2 dl olaj
- 1 csomag virsli (5db-os) vagy 2 db krinolin
- 1 csipet petrezselyem
- 1,5 dl tejföl
- 1 teáskanál majoránna
- 1 késhegynyi (csipet) őrölt kömény
- 3-4 liter víz
- 1 zöldségleves kocka
- 1 teáskanál pirospaprika
- só
- bors
Elkészítése:
A kel leveleket megmossuk és jól lecsöpögtetjük. A káposztát 4 felé vágjuk, a torzsát kivágjuk, majd 1 cm széles csíkokra vágjuk. A sárga- és fehérrépát meghámozzuk és vékonyan felkarikázzuk. A krumplit meghámozzuk és kb. 1 cm-es kockákra vágjuk. A zellert meghámozzuk felkockázzuk. A vörös- és fokhagymát kis kockára vágjuk, majd a kevés olajon megpároljuk. Minden mehet bele kivéve a virsli/krinolin. Hozzáadjuk a sót, borsot, pirospaprikát, petrezselymet, majorannát és a köményt. Felöntjük vízzel.Takarék lángon hagyjuk, hogy lassan felforrjon. Akkor van majdnem kész ha a répa puha. Ekkor beletesszük a karikákra vágott virslit/krinolint.A tejfölt csomómentesen elkeverjük egy merőkanálnyi lével, majd hozzáadjuk. Igény szerint lehet bele tenni levestésztát illetve rizsszemtésztát.