GY. I. K. 

Mi az a ...?

Abálás: 100°C-nál alacsonyabb, kb. 95 °C-on hosszú ideig történő főzés. Így készül a húsleves, az "abált" szalonna, disznósajt (gömböc), a húsos-, véres- és májas hurka. 

Dinsztelés: A különböző zöldségek forró zsíron való fonnyasztása 

Sűrítés: Az anyag folyadékarányának csökkentése. Konyhatechnológiai művelet, amellyel az ételre jellemző állományt alakítjuk ki. 

Rántás: Liszt + olaj (állati vagy növényi eredetű vaj, olaj, vagy zsír) keveréke 

Habarás: A folyadékkal, tejtermékkel csomómentesre kevert lisztet adjuk az ételhez, úgy, hogy előbb a forró étel egy részét belekeverjük a habarásba, majd ezt öntjük vissza az egész ételbe. 

Sütés: Sütni sütőben (zárt térben) vagy serpenyőben (nyílt térben) szoktunk. Ez a legnagyobb hőmérsékletű, akár 300-400 fokos hőkezelési eljárás. 

Főzés: A főzés során puhulnak meg zöldségek (pl. leves, főzelék), húsok (pl. pörkölt, paprikás), tészta (száraztészta, frissen gyúrt tészta, gombóc vagy nokedli). 

Pirítás: A pirítás során a forró zsiradékban hirtelen sül az alapanyag 

Párolás: A párolás során az étel vízgőzben (vagy saját levében) párolódik, ezért jobban megőrzi színét és a benne levő ásványi anyagokat. 

Pácolás: Olyan konyhatechnológiai művelet, amelynek célja a rosttartalom emészthetőbbé tétele, s egy-egy jellegzetes íz kialakítása. Kétféle pácolási módot különböztetünk meg, de előfordul, hogy mindkettőt egyszerre alkalmazzuk. (Pl.:sonka pácolása). 

Blansírozás: Blansírozás szó francia eredetű, jelentése: előfőzni. Nyers alapanyagokat nagyon rövid időre forrásban lévő vízben hő kezeljük. 


Mértékek: 

  • 1 csapott evőkanál liszt 1,5 dkg
  • 1 púpozott evőkanál liszt 2 dkg
  • 1 liter liszt 65 dkg
  • 1 csapott evőkanál zsemlemorzsa 1,2 dkg
  • 1 csapott evőkanál búzadara 1,5 dkg
  • 1 csapott evőkanál só 1,5 dkg
  • 1 csapott kávéskanál só 1 dkg
  • 1 késhegynyi só 0,5 dkg
  • 1 csapott evőkanál zsír, vagy vaj 2-3 dkg
  • csapott evõkanál olaj 2 dkg
  • 1 diónyi zsír, vagy vaj 2 dkg
  • 1 tojásnyi zsír, vagy vaj 5-6 dkg
  • 1 csapott evõkanál cukor 1,5 dkg
  • 1 púpozott evõkanál cukor 2 dkg
  • 10-12 közepes burgonya 1 kg
  • 8-10 közepes alma 1 kg
  • 1 nagyobb fej káposzta, vagy kelkáposzta 1 kg
  • 1 kávéscsésze 1 dl
  • 1 vizespohár 2-2,5 dl
  • 1 borospohár 1-1,5 dl
  • 1 levesestányér a belsõ karimáig 2,5 dl
  • 1 késfoknyi vastagság kb. 3 mm
  • 1 merőkanál 65 ml 
  • 1 evőkanál 15 ml 
  • 1 kiskanál 5 ml 
  • 1 mokkáskanál 2 ml 
  • 1 bögre 250 ml 
  • 1 csésze 100 ml 
  • 1 csapott evőkanál zsemlemorzsa 1,2 dkg 
  • 1 csapott evőkanál búzadara 1,5 dkg 
  • 1 csapott evőkanál porcukor 1,5 dkg 
  • 1 púpozott evőkanál porcukor 2 dkg 
  • 1 bögre bab (1 bögre = 2,5 dl) 30 dkg 
  • 1 bögre rizs 25 dkg
  • 1 bögre kukoricaliszt 20 dkg 
  • 1 marék savanyú káposzta 35 dkg 
  • 1 marék sóska: 10-15 dkg 


Miből mennyit vegyünk? 

Húsból csont nélkül személyenként 15-20 dkg

Csontos húsból személyenként 20-25 dkg

Hús gulyásnak, vagdaltnak személyenként 10-15 dkg

Halból személyenként 20-25 dkg

Köretnek burgonyából személyenként 20-25 dkg

Köretnek zöldség- és főzelékféléből személyenként 15-20 dkg

Köretnek rizsből tarhonyából személyenként 10 dkg

Főtt tésztának száraztészta személyenként 10-12 dkg

Főzeléknek hüvelyesekből személyenként 10 dkg

Főzeléknek zöldségekből személyenként 25 dkg

Levesbe betétnek rizsből személyenként 1,5 dkg

Levesbe betétnek száraz levestésztából személyenként 1 dkg 


Alapanyagok súlya általában:

csokoládé 1 tábla / 10 dkg 

friss élesztő 1 csomag / 5 dkg 

étkezési zselatin 1 csomag / 25 g 

joghurt 1 pohár / 2 dl 

kefir 1 pohár / 2 dl 

kókuszreszelék 1 csomag / 10 dkg 

pudingpor 1 csomag / 40 g 

sütőpor 1 csomag / 12 g 

szalalkáli 1 csomag / 15 vagy 20 g 

tejföl 1 pohár / 2 dl 

túró 1 csomag / 25 dkg 

vaníliás cukor 1 csomag / 10 g


Minden jog fenntartva 2013
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el