Húsvéti kalács
Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt
- 6 ek cukor
- 1 tk só
- 3 dl tej
- 1/2 citrom reszelt héja
- 2 tk száraz Instant Élesztő
- 2 tojássárgája
- 6 dkg margarin
- 1 tojássárgája+pici tej a kenéshez
Elkészítése:
Az élesztőt kevés langyos tejjel és pici cukorral felfuttatjuk.A lisztet a mikróban meglangyosítjuk, beletesszük a sót, a többi cukrot, a tojássárgákat és a felfutott élesztőt.Elkezdjük dagasztani (én a robotgéppel), és ha már egy kicsit összeállt, akkor a felolvasztott margarint is lassú adagolásban hozzáadjuk. 10 percig dagasztjuk. Akkor jó, ha elválik az edény falától.Folpackkal és ruhával letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük.Óvatosan kiszedjük a tálból, deszkára tesszük. Hosszúkásra formázzuk, és három részre vágjuk hosszában. Befonjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire vagy pizzatepsire tesszük körbe hajtva, a végét kissé alágyűrve. Meleg helyen még kelesztjük 30 percet. Tojással megkenjük.A sütőt bemelegítjük, és betesszük a kalácsot. 180 fokon megsütjük. Ha a teteje túl gyorsan pirulna, takarjuk le fóliával vagy sütőpapírral (kb. 35-40 perc). Rácson hűtjük.