Krumplis pogácsa
Hozzávalók:
- 1 kg krumpli áttörve
- 1 kg finomliszt
- 35 dkg sertészsír
- 2 ek só
- 3 tojás
- 3,5 dl tejföl
- 5 dkg élesztô
- 1,5 dl tej
- 1 ek cukor
- 1 tojás a kenéshez
Elkészítése:
A krumplit hámozd meg kockázd fel majd tedd fel főni annyi sós vízben, hogy egy ujjnyira ellepje. A sóból tehetsz a vízbe 2 kávéskanálnyit. Ha megfőtt hagyd kihűlni - ez a legfontosabb! Az élesztőt langyos cukros tejben kell felfuttatni.Ha hideg nem működik a kémia, ha meleg akkor megdöglik. Ha kihűlt a krumpli törd össze jó alaposan. Ezután keverd össze az összes hozzávalót egy homogén anyaggá. Ha kész hagyd békén 1 órára. Ha letelt az idő nyújtsd ki max 1/2-1 újnyi vastagra és szaggasd ki egy feles pohárral vagy épp azzal ami tetszik illetve kéznél van. A sütőt kapcsold be 180 fokra légkeverésre. A tojást verd fel. A pogácsákat tedd a sütőtálcára majd kend meg mindegyik tetejét tojással. Told a sütőbe majd 15 perc elteltével kész is. Ha egy kicsit barnábra szeretnéd sütni mehet a 18 perc is.