Majonéz
Hozzávalók:
- 4 tojássárgája
- 1/2 - 1 tk só
- ¾ tk cukor
- 1,5 tk mustár
- 3 tk citromlé
- 350 ml étolaj
- 50 ml extra szűz olívaolaj
Elkészítés:
Az adagok négy tojásra vannak megadva, így könnyebb kimérni az ízesítőket, de kisebb adagban is elkészíthető. Én általában legalább két tojásból készítem, mert egyrészt úgyis elfogy, másrészt könnyebb kikeverni, ha kicsit nagyobb a mennyiség..
A tökéletes házi majonéz készítése ott kezdődik, hogy minden hozzávalót lehűtünk Enélkül is sikerül ugyan, és persze kicsit furán néz ki, amikor az üveg olajat bedobom a hűtőbe, de megéri. Sokkal krémesebb és dúsabb lesz az eredmény.
Válaszd szét a tojásokat, csak a sárgájára lesz szükséged. Mivel nyers tojásból készül, ügyelj arra, hogy csak nagyon friss tojásokat használj, és jól mosd meg őket.A tojássárgáját tedd egy tálba, add hozzá a mustárt, a cukrot és a sót*. Keverd robotgéppel kb. egy percig, hogy kissé habos legyen, és a színe halványsárgára változzon. Ilyenkor a tojássárgája felveszi a fűszereket, és később könnyebb lesz az olajjal elkeverni. (A képen sajnos nem látszik ez tökéletesen.)
Habos, világossárga legyen, mielőtt hozzáöntöd az olajat
Öntsd hozzá cseppenként vagy vékony sugárban az olajat. Figyelj arra, hogy mindig felvegye a krém a beleöntött olajat. Én általában 5-10 másodpercenként abbahagyom az olaj hozzáadását, és keverem egy kicsit magában is. A házi majonéz állagának sűrűnek, vajszerűnek kell lennie. Akkor van kész, amikor elválik az edénytől, és már egyáltalán nem krémszerű.
Add hozzá a citromlevet is, és keverd el vele. Kész, már fogyasztható is!