Marlenka
Hozzávalók:
Tésztához:
- 60 dkg liszt
- 20 dkg cukor
- 3 ek méz
- 10 dkg vaj
- 2 db tojás
- 1 ek szódabikarbóna
- 1 ek ecet (10%)
- 2 ek tejföl
Krémhez:
- 90 dkg karamell krém
- 35 dkg vaj
- 10 dkg darált dió
- 4 cl konyak
Díszítéshez:
- 15 dkg darált dió
- 5 dkg étcsokoládé
Elkészítés:
A tésztához először keverjük össze a lágy vajat cukorral és a mézzel gőz felett. Ezután ebbe keverjünk bele gyorsan két egész tojást, és főzzük tovább, míg besűrűsödik. Hagyjuk hűlni, időnként megkeverve a masszát. Míg a massza hűl, a lágy vajat keverjük simára. ...majd dolgozzuk jól bele a karamellkrémet (dulce de leche). Ezt vehetjük készen, vagy magunk is elkészíthetjük: ehhez egy konzerves (nem nyitófüles!) sűrített tejet kuktában egy órán át főzzünk párolórácson, úgy, hogy a víz félig ellepje. Kihűlés után finom tejkaramellkrémet találunk a dobozban. Ezután keverjük bele a krémbe a konyakot és a darált diót is, majd tegyük hűtőbe, hogy kicsit megszilárduljon. Ha a krémmel elkészültünk, és a korábban elkészített vajas-tojásos massza is kézmelegre hűlt, keverjük el a szódabikarbónát az ecettel, majd dolgozzuk bele a masszába. A masszát öntsük a liszthez és kicsit keverjük össze......majd szükség szerint pár kanál tejföllel gyúrjunk belőle lágy tésztát. A tésztát osszuk öt egyenlő részre, és nyújtsuk ki 2-3 milliméteres lapokra. A lapokat süssük készre kb. 5-5 perc alatt. A torta összeállításakor locsoljuk meg a lapokat egy kis konyakkal, és rétegezzük őket a krémmel. Végül vonjuk be a tortát kívülről is a krémmel. Ezután célszerű a tortát kb. egy órára hűtőszekrénybe rakni, majd utána elegyengetni a bevonatot, mikor a krém már szilárdabb és könnyebben formálható. A tortát vonjuk be dióval, az oldalára is figyelve, majd hagyjuk két napon át hűvös, de nem túl hideg helyen puhulni. Mikor a torta már megpuhult, olvasszunk egy kevés csokoládét és húzzunk belőle csíkokat a torta tetejére egy zsák segítségével. Szoba-hőmérsékleten tálaljuk az elkészült Marlenka tortát.
