Meggyes gombóctorta
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 0,5 kk só
- 3 dkg élesztő
- 2 dl tej
- 2 ek cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 egész tojás
- 10 dkg margarin
- 20 dkg meggy
- 5 dkg fahéjas cukor
Elkészítése:
A lisztet elkeverjük a sóval, a tejet felmelegítjük a cukorral és belemorzsoljuk az élesztőt. Felfuttatjuk. Kimérjük a többi hozzávalót. A vajat felolvasztjuk. Ha felfutott az élesztő, hozzáadjuk a liszthez és mehet bele a többi hozzávaló is. Jól összedolgozzuk és hagyjuk kelni, kb 30 percet. Ezután kinyújtjuk kb fél ujjnyi vastagságúra és kb. 5x5 -ös méretű kockákat vágunk. Mindegyik kockát megszórjuk fahéjas cukorral és teszünk bele egy - egy meggyet majd gombócokká gyúrjuk. Egy kerek tortaformában egymás mellé szorosan felsorakoztatjuk őket körben. Ha ez meg van egy kevés meggyet közé is teszünk. és betesszük a sütőbe sülni 180 fokra kb. 20-25 percre. Legyen szép aranybarna a a teteje.