Mézes krémes
Hozzávalók:
Tészta:
- 50 dkg liszt
- 6 dkg zsír vagy 10 dkg vaj
- 15 dkg porcukor
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 2 tojás
- 4 evőnakál folyékony méz
- 4 evőkanál tejföl
Krém:
- 3 tojássárgája
- 3 evőkanál cukor
- 1 csomag vaniliás cukor
- 3 púpozott evőkanál liszt
- 7 dl tej
- 20 dkg vaj
- 20 dkg porcukor
- 3-4 evőkanál rum (elhagyható)
Elkészítése:
A hozzávalókból gyúrjunk félkemény tésztát úgy, hogy a tejet fokozatosan adjuk hozzá (ha kemény a tészta, öntsünk hozzá még tejet) és a szódabikarbónát a lisztben keverjük el.
A gyúrt tésztánkat osszuk el 4 részre, majd lisztezett deszkán nyújtsuk ki őket 34,5*24 cm-es lapokká.
Helyezzük a lapokat sütőpapíros tepsi hátára (vagy zsírozott, lisztezett tepsi hátuljára) és előmelegített sütőben kb 200 fokon pár perc alatt süssük meg. Nagyon vigyázzunk, mert gyorsan sül, könnyen megszáradhatnak a lapok!
A tejet tegyük fel forrni. A tojássárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral keverjük habosra. Sűrűn kevergessük le ne égjen, a lisztet szitáljuk bele, és sűrű pudingot főzzünk belőle. Hűtsük ki, majd keverjük hozzá a puha margarint.
A tölteléket felezzük el. Az 1. lapra kenjük el a krém felét, erre helyezzük rá a 2. lapot és kenjük meg lekvárral. Erre tegyük a 3. lapot és kenjük meg a krém másik felével. Helyezzük a tetejére a 4. lapot.
A tetejére vagy csokimázat teszünk vagy porcukrot szórunk.