Rakott kel
Hozzávalók:
- 1,5 kg kelkáposzta
- 0,7 kg darált sertéshús
- 35 dkg rizs
- 1,5 l tejföl
- 20 dkg trappista sajt
- 2 közepes fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 db paradicsom
- só
- bors
- pirospaprika
- olaj
Elkészítése:
A kelkáposztát sós vízben feltesszük főni. Mialatt megfő, elkészítjük a tölteléket. Kevés zsiradékon a hagymát, fokhagymát apróra vágjuk és megdinszteljük. Miután a hagyma megdinsztelődött, hozzáadjuk a darált húst, sót, borsot és a pirospaprikát majd kissé megpirítjuk.Felöntjük 1dl vízzel. A rizst megfőzzük 35 dkg rizshez (1,7 a szorzó) 6 dl vízet adunk.
Rizs főzése: 2 evőkanál olajat felhevítünk majd beletesszük a rizst, amit megpirítunk egy kicsit, csak hogy fehérebb legyen. Ezután felöntjük a vízzel és 2 kávéskanál vegetát adunk hozzá. Ha felforrt a víz takarékra vesszük és letakarjuk. Kb 15 perc.
Ha a kel puhára főtt, leszűrjük, leveleire szedjük, és hagyjuk lecsepegni.Ha kész van a hús is és a rizs is keverd össze!A tál alját a vastagabb kel levelekkel béleljük, a töltelékből kb 4-5 evőkanálnyit rétegeztünk. majd 3 evőkanál tejföllel elsimítjuk. Addig rétegezd hogy a tetején levelek legyenek. A tetejét tejföllel majd reszelt vagy szeletet sajttal fejezzük be.Előmelegített sütőben 180C°-on 30-35 percig sütjük. A tetején a sajt legyen egy picit piros ! A sütőből kivéve tálalás előtt érdemes várni 10-15 percet, hogy kissé meghűljön a könnyebb szeletelés véget.