Zserbó
Hozzávalók:
Tészta:
- 50 dkg liszt
- 1 nagy tojás
- 8 dkg cukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 30 dkg margarin
- 1 dl tej vagy 1 dl víz
- 1,5 dkg élesztő
- csipetnyi sütőpor
- csipet só
Töltelék:
- darált dió (ízlés szerint)
- porcukor (ízlés szerint)
- 2 cs vaníliás cukor
- 5 dl sárgabarack lekvár
Kakaós máz:
- 20 dkg porcukor
- 3 ek kakaópor
- 5 dkg vaj
- pár kanál forró víz
Elkészítése:
A tejet meglangyosítjuk és összekeverjük kevés cukorral, majd belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a sót, cukrot, sütőport, a tojást és a felfuttatott élesztőt. Jól összegyúrjuk, majd három részre osztjuk a tésztát.Dió és porcukor mennyiségeket azért nem írtam, mert mindenki az ízlésének megfelelő mennyiségű tölteléket használ. Mi úgy szeretjük ha jó sok töltelék van a tésztalapok között. A diót a cukorral, és a vaníliás cukorral összekeverjük.. Egy gáztepsit (33*37cm-es) kibélelünk sütőpapírral, majd az egyik tésztát megfelelő méretűre nyújtjuk és beletesszük a tepsibe. Lekvárral ízlés szerint megkenjük, majd megszórjuk a diós-cukros keverékkel. Ezután kinyújtjuk a második tésztát és a tetejére tesszük. Ezt a lapot is szintén jól megkenjük lekvárral, majd megszórjuk a diós-cukros keverékkel. Végül a harmadik tésztát is kinyújtjuk és befedjük vele a tölteléket. Szoba-hőmérsékleten kb 1 órán át pihentetni kell. Végül a tetejét villával megszurkáljuk és tejjel vékonyan lekenjük. Előmelegített sütőben, közepes lángon addig sütjük míg a teteje szép pirosra sül (én légkeverésnél 150 fokon sütöttem). Amikor megsült a tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni, majd a tetejét olvasztott csokoládéval vagy házilag készített kakaós mázzal bevonjuk. A kakaós mázhoz a porcukrot a kakaóval, az olvasztott vajjal és az apránként hozzáadott forró vízzel simára keverjük. Ne legyen túl híg, ezért a vizet kanalanként adagoljuk hozzá, hogy sűrű massza legyen. A teljesen kihűlt tészta tetejére kenjük és hagyjuk, hogy megdermedjen.